Dansk webshop - dansk flag 100% dansk webshop

Orange tick ikon 1-3 dg. levering

Orange tick ikon Sitontop.dk har prisgaranti

Svømmeveste

Svømmeveste

Når det kommer til sikkerhed på vandet, findes der umiddelbart to veste som du skal kigge på. Der er redningsvesten og svømmevesten. Vi gør dig klog på forskellen mellem de to veste, og hvorfor du bør vælge den ene eller anden.

Hvad er en svømmevest?

Før du vælger at købe en svømmevest, skal du selvfølgelig vide hvad det er. I bund og grund er en svømmevest en form for "redningsvest" til svømning. Men det er alligevel ikke en redningsvest, da opdriften ikke er helt ligeså høj som en redningsvest. Til gengæld giver svømmevesten stor bevægelighed og kan bruge den, hvis du ønsker hjælpe til at flyde nemmere på vandet - eller som det formentlig i dit tilfælde - skal bruge den i din oppustelige kajak eller på din iSUP.

Hvad er forskellen på en svømmevest og en redningsvest?

Hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvad forskellen er på en svømmevest og en redningsvest er? Så skal du overveje hvilket formål du ønsker, at bruge den ene eller anden vest til.

Svømmevesten til større bevægelighed og mindre opdrift. Redningsvesten til mindre bevægelighed, men større opdrift. Kort fortalt :)

Filtrér produkterne

Filtrér produkterne

Filtrér produkterne

Filtrér produkterne

Svømmevesten

Hvis vi kigger på svømmevesten, vil vi ofte se en vest med opdriftsmateriale af skum på såvel ryg som bryst. Modsat redningsveste er der ingen krave på de fleste svømmeveste. Dette skyldes at svømmeveste er designet til at svømme med og give dig større bevægelighed til dine armtag og padel-tag.

Generelt kan du gå efter en svømmevest, hvis der er tale om en letter erfaren svømmer. Du kan sagtens bruge svømmeveste til andre formål som nævnt selvfølgelig. Svømmevestene bruges hyppigt i forbindelse med kano-, kajaksejlads og på paddleboards.

Der er også mange surfere, windsurfere, wakeboardere, vandskiudøvere og kitesurfere, der vælger at investere i denne form for vest, da der er tale om vandsport, der foregår tæt på kysten.

Der findes forskellige former for svømmeveste. Den "almindelige" svømmevest lukkes typisk på maven, mens en svømmevest til kano og/eller kajak er en pullover vest, som ofte giver dig mere frihed til at bevæge dig.

Redningsvesten

En redningsvest lever op til sin titel, da der er tale om en vest, der er beregnet til at sikre personens sikkerhed. En redningsvest bidrager blandt andet til at holde personens hovede over vandoverfladen.

Typisk er en redningsvest kendetegnet ved, at den altid har en krave, og der er ofte kun opdriftsmateriale i kraven og på brystet. Dette kan føres tilbage til redningsvesten primære formål, som er at holde personens hovede over vandoverfladen.

Placeringen af opdriftsmaterialet samt kraven på redningsvesten er med til at sikre at du vil ligge i en rygliggende stilling med dit hoved hævet højt og dette er med til at sikre frie luftveje i de værste tilfælde på vandet.

Hvorfor skal du vælge en svømmevest?

Når det kommer til spørgsmålet om hvorfor du bør vælge en svømmevest, er svaret simpelt. Du bør vælge en svømmevest, hvis du ønsker en løsning, hvor din bevægelighed skal være god. En som du evt. også kan svømme i og bevæge dig frit i. Hvis du ønsker at være mere sikret, hvis uheldet skulle være ude, så er det ikke en svømmevest som du skal vælge. Nogen vælger derfor at give deres børn redningsvest på, da de formentlig ikke har brug for den samme form for bevægelighed, men har brug for mere sikkerhed.

Sådan vælger du en svømmevest

Når du køber en svømmevest, bør du først og fremmest tænke over farven. Det er en god ide at vælge en iøjnefaldende farve og derfor anbefales det ofte at vælge en rød eller gul svømmevest. Dette gør det nemmere for andre at spotte dig, hvis uheldet skulle ramme dig, når du fx er ude og sejle i kano med vennerne.

Du kan sagtens vælge at købe en svømmevest i en anden farve, men du kan ligeså godt vælge den røde eller den gule farve. Disse to farver anbefales af den danske sejlunion. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv. Mange går også op i udseendet. Så hellere vælge en som man synes er pæn end slet ingen.

Men der er selvfølgelig flere vigtige ting end farven. Det anbefales også stærkt, at du vælger at investere i en lovliggjort og blåstemplet svømmevest. Der er tale om en vest, der skal beskytte i de værste tilfælde, og derfor er det vigtigt, at du er sikret med det bedste af det bedste.

Svømmeveste til børn

Det er også vigtigt at bemærke, at du ikke kan købe svømmeveste til børn, som er under otte år gamle. Dette skyldes, at svømmeveste ikke er sikre for små børn. Det er nærmest tværtimod. Derfor bør du købe en redningsvest til din søn eller datter, hvis du søger en sikker løsning, når familien skal til søs.

Typisk er der tale om en fastvest, når det er en vest til børn under otte år. Dette skyldes at de oppustelige redningsveste ikke anbefales til personer, som vejer mindre end 40 kg. Sørg under alle omstændigheder for at vesten passer til barnet, da dit barn kan risikere at "falde ud af" en redningsvest, der ikke har den rette størrelse, og det vil du naturligvis gerne undgå.

Sådan finder du en sikker svømmevest

Såvel svømmeveste som redningsveste har ofte en opdrift på 50 Newton. Det kan i sidste ende betyde, at denne form for svømmevest ikke vil beskytte dig, hvis du ender op med at blive bevidstløs. Denne form for vest kan holde dig flydende, men den redder ikke dit liv, hvis du besvimer.

Igen er det bogstaveligt talt livsvigtigt, at du finder den rette svømmevest i henhold til din krop. Du kan finde veste i mange forskellige størrelser og der findes også veste, der kan spændes ind, så den passer til din krop.

Det er dog vigtigt at bemærke, at du skal købe en specialdesignet svømmevest, hvis du vejer mere end 130 kg.

Sørg for at have veste til alle

Det er ikke kun en anbefaling at have nok veste til alle, når I skal ud på havet. Den danske lovgivning fastsætter, at alle fartøjer, som ikke er fortøjet i en dansk havn, skal sørge for at have redningsveste eller svømmeveste til alle mand om bord.

Du er naturligvis ikke forpligtet til at have vesten på, når du er ude på vandet, men det er et krav at have fx 10 veste, hvis I er 10 mand afsted. Dog skal det nævnes, at det anbefales at have vesten på, når I er til havs. Dette gælder især, når du sejler om vinteren, og det er altid en god ide at være iført en svømmevest, hvis du sejler alene.

Vedligeholdelse

Man kan ikke sige at en svømmevest holder i et specifikt antal år. Det vigtigste er at holde øje med at vesten føles stærk og blød, og at den ser ud til at være i fin stand. Hvis den er mør og hullet, er det et tegn på, at det er blevet tid til at købe en ny.