⚠️ FRI FRAGT hele måneden ⚠️
1: En svømmevest/redningsvest er lovpligtig at have med ombord.
2: Det er det kloge valg, at alle ombord har en svømmevest eller redningsvest, så sikkerheden er i orden på vandet.
Når det kommer til sikkerhed på vandet, findes der som udgangspunkt to veste som du skal kigge på. En redningsvest og en svømmevest. Der er stor forskel på de to og selvom deres formål er næsten ens og er at hjælpe dig med at holde dig i vandets overflade. Det er vigtigt, at du køber den rette svømmevest eller redningsvest til dit behov. Blive klog på forskellen mellem de to flydeenheder, og hvorfor du bør vælge enten en svømmevest eller en redningsvest.
En svømmevest - eller en redningsvest er som sagt lovpligtig, at have med ombord, hvis du er i din oppustelige kajak eller på din SUP. Der er dog ikke noget krav om, at den skal bæres, men blot medbringes på fartøjet - vi anbefaler stærkt at en svømmevest eller redningsvest bæres hele tiden på vandet.
Du behøver som sådan ikke en helt specifik svømmevest til SUP, men der er nogen som er bedre end andre. Det du skal kigge efter er først og fremmest en svømmevest, da den yder mest fleksibilitet og fri bevægelighed. En redningsvest har ikke så stor en bevægelighed, men til gengæld større opdrift og sikkerhed i vandet.
Den øget bevægelighed ved en svømmevest til SUP er med til, at give dig en langt de bedste forhold for en god tur på vandet, hvor du ikke er hæmmet af dit udstyr. Så en svømmevest er ideel til en SUP.
Der gælder stort set det samme for en svømmevest til kajak til som en SUP. Her vil du også gerne have fuld bevægelighed. Som til en SUP er det en god idé, at vesten sidder tæt til brystet og om livet, og du har flere muligheder for at spænde og justere den. De bedste har 4-8 steder hvor de kan justeres. Det er ofte med både justerbare stropper og velcro. De fleste har en lynlås enten på maven eller i siden. Desuden er der flere svømmesveste til kajak, som sidder højt på brystet eller er lave, så de ikke kommer i karambolage med kajakkens cockpit eller dine ben.
En svømmevest er en flydeanordning, som kan hjælpe dig med at holde dig ovenvands. Men en svømmevest har en lavere opdrift end en redningsvest, så skal du selv kunne gøre en indsats og holde dig i bevægelse så du ikke synker. Deraf navnet svømmevest.
De fleste svømmeveste har en opdrift på mellem 50N og 75N, hvilket netop ikke er nok til at give den betegnelsen som redningsvest. Der er også nogle flere kriterier, som betegner en redningsvest, som du kan læse om i afsnittet for redningsveste.
Du må ikke forveksle en svømmevest med en redningsvest, da der er nogle meget afgørende forskelle. En svømmevest giver mere bevægelsesfrihed end en redningsvest og bruges ofte af kajakkere, SUP'ere og surfere fordi de har brug for, at kunne bevæge armene frit og har en svømmevest, som har et bedre og mere tilpas fit på kroppen.
Man kan sige, at svømmevesten giver dig stor bevægelighed komfort i bytte for den lavere opdrift.
Hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvad forskellen er på en svømmevest og en redningsvest er? Så skal du overveje hvilket formål du ønsker, at bruge den ene eller anden type vest til.
Svømmevesten giver større bevægelighed og har mindre opdrift end redningsvesten. Redningsvesten giver mindre bevægelighed, men større opdrift. Kort forklaret.
Redningsvesten har til forskel fra svømmevesten en nakkekrav, som skal støtte hovedet, hvis man ligger i vandet. Den har også en egenskab, som skal sikre at du bliver vendt om på ryggen i tilfældet af at du har svært ved at svømme eller bevæge dig.
Det er langt fra alle svømmeveste, og andre veste til kajakroning og SUP, som er CE godkendt. De absolut billigste veste kan du ikke regne med er CE godkendte. Og ofte hænger pris og kvalitet (sikkerhed) bare sammen. Det store udvalg af svømmeveste og redningsveste som du kan købe hos os er godkendte, og vi har sat priserne så de er så rimelige som muligt for os alle.
CE godkendelse er en europæisk standard, som produkter der sælges i Europa skal leve op til. Når det gælder en svømmevest, så er det meget vigtigt, at din svømmevest er CE godkendt. Det sikre at du kan regne med at den kan leve op til nogle standarder og krav, der øger kvaliteten og sikkerheden.
For at en svømmevest kan blive CE godkendt skal den have nogle basale funktioner og muligheder for nemmere bjærgning og redning med håndtag til at kunne trække personer op i en båd eller ind på land. Selve materialet på vesten skal også være lavet på en bestemt måde.
ISO godkendelserne kommer i forskellige grader eller kategorier. Fx er ISO godkendelsen baseret på opdriften i vesten. ISO godkendelsen er også baseret på vestens design, materialet som er brugt og selv brugermanualen er med i bedømmelsen af ISO godkendelsen.
SOLAS står for Safety of Life at Sea. SOLAS fastsætter en række minimumskrav til en redningsvest. Der stilles en række krav til blandt andet intervallerne for tjek af vesten og diverse funktioner, som vesten besidder.
En svømmevest har en vigtig egenskab i form af opdrift. Den opdrift angives i NEWTON. Newton bruges til, at beskrive en flydeanordnings opdrift.
Tag fx 100 Newton (100 N), det svarer til ca. 10 kg opdrift.
Opdriften gør i princippet, at du bliver lettere i vandet, da du kommer til at veje mindre end vandet i forhold til din massefylde og vægt.
Redningsveste og svømmeveste har forskellige Newton. En svømmevest har som regel omkring 50-75 Newton. De er ikke så fyldige og bruges mest af personer, som gerne vil have stor bevægelighed.
En svømmevest kan ikke alene holde dig over vandet. Ved 100N "flyder" du noget bedre, hvis du skulle komme i problemer. Er du fx bevidstløs skal redningsvesten være mindst 150N eller mere, så kan du flyde uden, at du selv skal træde vande eller svømme.
Redningsveste med Newton på 275 kan bruges under "ekstreme" vejrforhold. Den kan holde dig ovenvands ved bevidstløshed. Den egner sig også særdeles godt til personer på over 110 kg.
Hvis vi kigger på svømmevesten, vil vi ofte se en vest med opdriftsmateriale af skum på såvel ryg som bryst. Modsat redningsveste er der ingen krave på de fleste svømmeveste. Dette skyldes at svømmeveste er designet til at svømme med og give dig større bevægelighed til dine armtag og padel-tag.
Generelt kan du gå efter en svømmevest, hvis der er tale om en letter erfaren svømmer. Du kan sagtens bruge svømmeveste til andre formål som nævnt selvfølgelig. Svømmevestene bruges hyppigt i forbindelse med kano-, kajaksejlads og på paddleboards.
Der er også mange surfere, windsurfere, wakeboardere, vandskiudøvere og kitesurfere, der vælger at investere i denne form for vest, da der er tale om vandsport, der foregår tæt på kysten.
Der findes forskellige former for svømmeveste. Den "almindelige" svømmevest lukkes typisk på maven, mens en svømmevest til kano og/eller kajak er en pullover vest, som ofte giver dig mere frihed til at bevæge dig.
En redningsvest lever op til sin titel, da der er tale om en vest, der er beregnet til at sikre personens sikkerhed. En redningsvest bidrager blandt andet til at holde personens hovede over vandoverfladen.
Typisk er en redningsvest kendetegnet ved, at den altid har en krave, og der er ofte kun opdriftsmateriale i kraven og på brystet. Dette kan føres tilbage til redningsvesten primære formål, som er at holde personens hovede over vandoverfladen.
Placeringen af opdriftsmaterialet samt kraven på redningsvesten er med til at sikre at du vil ligge i en rygliggende stilling med dit hoved hævet højt og dette er med til at sikre frie luftveje i de værste tilfælde på vandet.
Der findes også oppustelige svømmeveste og redningsveste. De findes både i modeller, hvor de skal aktiveres manuelt og hvor de aktiveres automatisk, hvis du falder i vandet.
Mange af de oppustelige svømmeveste fåes som bæltetasker og fylder ikke ret meget. De udløses oftest manuelt, og skal have en ny gaspatron i efter hver gang den har været brugt.
Redningsveste fåes også som oppustelige. Når de skal klassificeres som en redningsvest, så fåes de ikke som bæltetasker, men sidder på kroppen som en almindelig rednings- eller svømmevest. Flere af disse modeller udløses automatisk, hvis du skulle falde i vandet. De bruger en tand større gaspatroner end de oppustelige svømmeveste.
Når det kommer til spørgsmålet om hvorfor du bør vælge en svømmevest, er svaret simpelt. Du bør vælge en svømmevest, hvis du ønsker en løsning, hvor din bevægelighed skal være god. En som du evt. også kan svømme i og bevæge dig frit i. Hvis du ønsker at være mere sikret, hvis uheldet skulle være ude, så er det ikke en svømmevest som du skal vælge. Nogen vælger derfor at give deres børn redningsvest på, da de formentlig ikke har brug for den samme form for bevægelighed, men har brug for mere sikkerhed.
Når du køber en svømmevest, bør du først og fremmest tænke over farven. Det er en god ide at vælge en iøjnefaldende farve og derfor anbefales det ofte at vælge en rød eller gul svømmevest. Dette gør det nemmere for andre at spotte dig, hvis uheldet skulle ramme dig, når du fx er ude og sejle i kano med vennerne.
Du kan sagtens vælge at købe en svømmevest i en anden farve, men du kan ligeså godt vælge den røde eller den gule farve. Disse to farver anbefales af den danske sejlunion. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv. Mange går også op i udseendet. Så hellere vælge en som man synes er pæn end slet ingen.
Men der er selvfølgelig flere vigtige ting end farven. Det anbefales også stærkt, at du vælger at investere i en lovliggjort og blåstemplet svømmevest. Der er tale om en vest, der skal beskytte i de værste tilfælde, og derfor er det vigtigt, at du er sikret med det bedste af det bedste.
Det er også vigtigt at bemærke, at du ikke kan købe svømmeveste til børn, som er under otte år gamle. Dette skyldes, at svømmeveste ikke er sikre for små børn. Det er nærmest tværtimod. Derfor bør du købe en redningsvest til din søn eller datter, hvis du søger en mere sikker løsning, når familien skal til søs.
Typisk er der tale om en fast vest, når det er en vest til børn under otte år. Dette skyldes at de oppustelige redningsveste ikke anbefales til personer, som vejer mindre end 40 kg. Sørg under alle omstændigheder for at vesten passer til barnet, da dit barn kan risikere at "falde ud af" en redningsvest, der ikke har den rette størrelse, og det vil du naturligvis gerne undgå.
Ja, du kan også få svømmevest til hunde. De er specialdesignet til hunde og som oftest et blødt håndtag på ryggen, så de fx kan hjælpes nemt til og fra en båd eller man nemmere kan bade en hund, som enten ikke kan svømme eller som har brug for lidt hjælp i vandoverfladen.
Såvel svømmeveste som redningsveste har ofte en opdrift på 50 Newton. Det kan i sidste ende betyde, at denne form for svømmevest ikke vil beskytte dig, hvis du skulle risikere at blive bevidstløs eller have problemer med at bevæge dig. Denne form for vest kan holde dig flydende, hvis du selv kan hjælpe til, men den redder ikke dit liv, hvis du fx besvimer.
Igen er det bogstaveligt talt livsvigtigt, at du finder den rette svømmevest i henhold til din krop. Du kan finde veste i mange forskellige størrelser og der findes også veste, der kan spændes ind, så den passer til din krop.
Det er dog vigtigt at bemærke, at du skal købe en specialdesignet svømmevest, hvis du vejer mere end 130 kg.
Det er ikke kun en anbefaling, at have nok veste ombord til alle, når du skal ud på havet. Den danske lovgivning fastsætter, at alle fartøjer, som ikke er fortøjet i en dansk havn, skal sørge for at have redningsveste eller svømmeveste til alle mand ombord.
Du er ikke forpligtet til at have vesten på, når du er ude på vandet, men det er et krav at have fx 10 veste med på fartøjet, hvis I er 10 personer afsted. Dog skal vi kraftigt anbefale, at have vesten på, når I er til havs. Dette gælder især, når du sejler om vinteren, og det er altid en god idé at være iført en svømmevest, hvis du sejler alene.
Man kan ikke sige at en svømmevest holder i et specifikt antal år. Det vigtigste er at holde øje med at vesten føles stærk og blød, og at den ser ud til at være i fin stand. Hvis den er mør og hullet, er det et tegn på, at det er blevet tid til at købe en ny.
Har de været i saltvand, så skal de helst skylles. Saltvandet ødelægger det meste materiale. Udover det, så sørg for at hænge dem til tørre efter endt brug.