Solceller som strømkilde i din kajak

Sponsoreret indhold

Hvis du overvejer at tage på en lang felttur i kajakken, har du muligvis brug for strøm til at oplade enten mobilen eller Gopro-kameraet. Ved at tilføje solceller på din kajak har du netop mulighed for dette. Med solceller løber du aldrig tør for strøm, og du risikerer ikke at skulle sejle uden navigation. Det er en god løsning for dig som både ønsker at spare penge på strøm, men også ønsker at skåne miljøet.

Sådan fungerer solceller

Solcellerne danner elektricitet ved at optage solenergi fra sollyset. Solcellerne danner også elektricitet til trods for overskyet vejr, men de genererer mest strøm, når solen skinner direkte på panelerne. Jo stærkere lyset fra solen er, jo mere energi kan solcellerne optage og lave om til strøm. Når du skal ud og finde solceller til din kajak, skal du være opmærksom på solcellernes ydeevne, som viser, hvor meget strøm de kan producere. Det er derfor vigtigt, at du kigger efter kWh og ikke kW. På den måde kan du være helt sikker på, hvor meget strøm du kan forvente af solpanelerne.  

Solcellen som passer til det danske klima

Hvis du oftest sejler dine kajakture i Danmark, er der en bestemt solcelle som egner sig særlig godt til det danske vejr. Solcellen hedder en tyndfilmssolcelle og er den nyeste og billigste solcelle på markedet. Navnet kommer af, at solcellen er lavet af tyndfilm, som også er det materiale, man bruger til bl.a. lommeregnere. Ud fra undersøgelser er tyndfilmssolceller som skabt til det danske klima. Det viser sig nemlig, at disse solceller er mere effektive i gråvejr end ved høj sol.Tyndfilmssolcellerne er mindre effektive i direkte sollys, hvilket vil sige, at de samlet set producerer mindre strøm. Selvom tyndfilmssolcellerne har en mindre ydelse, vælger mange alligevel netop denne solcelle. Det skyldes den billigere pris, og at tyndfilmssolcellen er den solcelle, som tager mest hensyn til miljøet.       

Solcellen som producerer mest strøm

Hvis du oftest sejler uden for Danmark i varmere himmelstrøg, er der en anden slags solcelle, du bør overveje. De er kaldet monokrystallinske solceller, og disse solceller er de dyreste på markedet. Den høje pris skyldes, at solcellen er den med den højeste virkningsgrad, og den producerer mest strøm blandt de forskellige solceller. Du kan spotte en monokrystallinsk solcelle på dens mørke og grålige overflade. Solcellerne bliver oftest delt op i små kvadrater for at kunne opnå en højere effekt. I dag kan man købe monokrystallinske solceller med indbyggede bypass dioder. Det er på grund af bypass dioderne, at du er sikret en optimal produktion af strøm gennem denne solcelle. 

Hvis det er første gang, du skal købe solceller til din kajak, bør du undersøge, hvilke solceller er tilgængelige, og hvilken løsning passer til dig. Det er vigtigt, at du undersøger faktorer som pris, levetid og ydelse, inden du beslutter dig for, hvilken solcelle du skal købe til din kajak.

Trustpilot