Dansk webshop - dansk flag Hollands webshop - hollandsk flag

Orange tick ikon 1-3 dg. levering

Orange tick ikon DKs flinkeste service

Sitontop.dk anmeldelser

Hvordan vælger man en våddragt til kajak? Se alt du skal vide her

af Martin Linde d. 13-02-2020 00:54

Indhold i artiklen

 • Hvad er en våddragt og hvordan virker den?
 • Hvilke egenskaber skal en våddragt have for, at være god i en kajak?
 • Hvordan skal en våddragt passe på kroppen + en tjekliste
 • Hvor skal lynlåsen sidde, hvis neoprendragten skal være god til en kajak?
 • Skal du have noget under din våddragt?

 

Måske bruger du meget tid på vandet i din kajak, måske er du kun på vandet nogle få gange. Men uanset, så vil du gerne holde dig varm og tilpas. Det gælder både mens du er i kajakken og hvis du skulle komme i vandet - både tilsigtet og utilsigtet. Vi har forholdsvis skiftende vejr i Danmark, og det kan til tider blive koldt og vådt - uanset måneden.

Det du kan med en våddragt, som er designet specifikt til brug i en kajak er, at du allersførst kan holde dig varm. Men fordi den er designet til brug i en kajak, så får du også noget bevægelighed til overkrop og arme. Samt den er beregnet til, at kunne sidde ned i. Til forskel fra for eksempel en våddragt til svømning.

I denne artikel får du nogle råd til, hvordan du vælger den rette våddragt til kajak.

Se vores sortiment af neopren og våddragter til kajak her

Hvad er en våddragt? Og hvordan virker den?

En våddragt er neoprenisoleringsdragt, som er lavet til at kunne holde dig varm, når du dyrker vandsport.

En våddragt fanger et lille lag vand mellem kroppen og dragten. Den lille mængde vand bliver varmet op af din kropsvarme. Det forhindrer, at du mister for meget varme, mens du er i vandet.

Faktisk er det super effektivt, at bruge vand til, at holde varmen. Vand leder nemlig varmen mange flere gange end luft.

Forskellen mellem en tørdragt og en våddragt er, at våddragten bruger vand til, at holde dig varme og tørdragten gør som den siger, holder dig tør.

Som nævnt så holder en våddragt dig ikke tør, men neoprenen i dragten er fyldt med små huller, som fyldes med den varme luft. Jo tykkere neoprendragt, jo mere varme kan den holde på. Så sørg for, at du nogenlunde kender vandtemperaturen i de perioder du er på vandet, så undgår du enten at blive for kold eller for varm.

Er det forholdsvist koldt, så skal du også overveje en neoprenhætte, neoprenhandsker og neoprensko.

Hvilke egenskaber skal en våddragt have for, at være god til brug i en kajak?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du kan holde dig varm, hvis det er køligt, det giver sig selv. Men en anden meget vigtig egenskab er, at du skal have maksimal bevægelighed i overkroppen, specielt armene.

Udover bevægeligheden i den øvre krop, så skal du også vælge hvilken type våddragt til kajak du har brug for.

Der findes flere typer eller stilarter af neoprendragter til kajak. Mere præcist 4 typer våddragter, som er listet her:

 • Fuld - Denne model er som de fleste kender en neoprendragt. Nemlig en dragt, som går ned til anklerne og ned til håndledene.
 • Shorty - Denne model efterlader dine underarme og underben bare.
 • Short Johns - Denne model efterlader din underben og arme bare.
 • Long Johns - Er som short johns, men går helt ned til anklerne.

Faktisk findes der en type mere. En som er super god til de varme dage. Du kan også købe delte dragte. Altså du kan også købe en underdel. Som virker som et par "shorts".

Se vores sortiment af neopren og våddragter til kajak her

Hvordan skal en våddragt passe?

En våddragt skal være lidt som et ekstra lag hud. Der skal ikke være meget overskydende rum. Kun et tyndt lag vand skal kunne være mellem din krop og dragten. Hvis din våddragt er for løs, vil et overskud af vand skylle igennem, hvilket gør dragt mindre effektiv til at holde dig varm. Neoprendragten skal også passe tæt omkring din hals.

De fleste kvinder bærer en badedragt nedenunder for ekstra beskyttelse, støtte og behag.

Fittet er et rigtig. Hvis din våddragt ikke passer ordentligt, vil den ikke kunne holde dig varm eller give dig den mobilitet. Husk at kigge i de brandspecifikke størrelsesdiagrammer. Det er den bedste måde, at finde den rette størrelse på.

Tjeklisten

 • Når du har din våtdragt på, skal der ikke være overskydende plads i overkroppen, skridtet, skuldrene eller knæene.
 • En ordentlig passende neoprendragt vil være lidt svær at tage på, når den er tør. (Pro Tip: Behold dine strømper på før du tager den på. Det vil gøre det nemmere for dine fødder at glide gennem benene.)
 • Når den er på, så løft dine arme over hovedet, og stræk skuldrene ud. Dette træk bør kun være lidt begrænsende. Hvis du føler meget pres under denne bevægelse, så er dragten nok for lille.
 • Du skal være i stand til, at lave squat, eller gå på hug i den og bevæge dine arme let.

Se vores sortiment af neopren og våddragter til kajak her

Hvor tyk skal en våddragt til en kajak være?

Først og fremmest skal du vide hvordan du tyder tallene på en neoprendragt. Der er tal, adskilt af skråstreger, som du skal kende. Tallene repræsenterer en tykkelse i millimeter.

 • Det første tal indikerer tykkelsen omkring overkroppen.
 • Det andet tal indikerer tykkelsen af neoprenen på benene.
 • Er der et tredje tal, så indikerer det tykkelsen af neopren omkring armene.

For eksempel: 3/2/2

3 (torso) / 2 (ben) / 2 (arme)

Neoprendragterne er som regel tykkere omkring din torso, så du kan undgå hypotermi. Og tyndere omkring arme og ben, så du kan få øget fleksibilitet og bevægelighed. Som for eksempel, når du skal ro en kajak.

De fleste mærker har en størrelsesguide til både mål og tykkelser. Kig efter den under hver dragt.

Hvor skal lynlåsen sidde, hvis våddragten bruges til kajak?

Du skal faktisk tænke over, hvor lynlåsen skal sidde, hvis du skal bruge våddragten til kajak.

Når du vælger din våddragt til kajak, kan det være værd, at tænke over lynlåsens placering. En våddragt med en lynlås foran kan være mere behagelig end en med en lynlås bagpå.

Det kan være ubehageligt, at sidde i en kajak, hvis du har en lynlås bagpå - specielt efter et stykke tid. Så hvis du planlægger, at sidde i længere perioder, mens du bruger en våddragt i en kajak, vil en lynlås foran nok være at foretrække.

Dog kan våddragter med lynlås foran imidlertid også være vanskeligere at komme i, fordi lynlåsen har en tendens til at være kortere, så dragt ikke kan åbnes ligeså meget en neoprendragt med en længere lynlås bagpå.

Skal jeg have noget under min neoprendragt?

I meget koldt vand kan du overveje, at beskytte dine fingre, tæer og ører med neoprenstøvler, neoprenhandsker og neoprenhætter.

Du kan også vælge et lag oven på din våddragt, især hvis du eventuelt vil blive siddende i din kajak i timevis og vil holde dig varm ude af vandet. En vandtæt jakke er ideel til dette.

Se vores sortiment af neopren og våddragter til kajak her


Er det blevet lidt nemmere, at vælge en våddragt til kajak nu? Ellers er du meget velkommen til, at skrive til os når som helst.

WORRY LESS, PADDLE MORE

 

advanced-elements-logo aqua-marina-logo aztron-logo forward-wip-logo gul-logo brunotti-logo