Dansk webshop - dansk flag Hollands webshop - hollandsk flag

Orange tick ikon 1-2 dg. levering

Orange tick ikon Sitontop.dk har prisgaranti

Sitontop.dk anmeldelser

Hvad er International River Classification?

af Martin Linde d. 05-05-2020 23:13

Hvad betyder de forskellige “flod-klassifikationer”?

Den internationale “flod- og strømfalds-klassifikation” – eller rettere International River Classification – er et amerikansk system, som giver floder og strømfald/rapids* en klassifikation efter hvor teknisk svær den er, hvor vanskelig den er og hastigheden.
(*rapids er en del af et flod-sektion med stejl bund, som skaber turbulens i vandet – strømfald)

Det er en skala lavet af American Whitewater association. Skalaen går fra Class I til Class VI. Hvor Vi er den sværeste klassifikation og I gives til den, som er nemmest.

Klassifikationerne er ikke 100% faste. Forstået på den måde, at der findes f.eks. svære Class II og lette Class III.

En flod kan også bliver udspecificeret mere. F.eks. med Class III-, Class III+ eller Class 3.7.

Nedenfor ser du en beskrivelse af de forskellige klassificeringer.

International Scale of River Difficulty

Class I (Easy): Hurtigt løbende vand med helt små bølger. Få forhindringer, som er lette at se og undvige med let træning. Selv-redning er let.
Du vil formentlig ikke kunne mærke, at du er på et strømfald.

Class II (Novice): Strømfald der er lige til at gå til. Brede og klare kanaler. Lejlighedsvis skal man manøvrere udenom forhindringer. Klipper og mellemstore bølger undgåes let af øvede roere. Selvredning er normalt ret let. Sjældent skal man være en gruppe til redning.
Lidt mere dristig. God til begyndere. Giver nok ikke det vilde adrenalinsus.

Class III (Intermediate): Strømfald med moderate uregelmæssige bølger, som kan være vanskelige at undgå og kan oversvømme en åben kano. Der kræves komplekse manøvrer i hurtig strøm og god bådkontrol i smalle passager. Der kan være større bølger, men undgåes forholdsvis let. Stærke strømme kan forekomme, specielt i større floder. Selvredning er normalt let, men det kan være nødvendigt med assistance af en gruppe for at undgå længere svømning.
Her bliver det lidt sjovere. Du skal nok være moderat øvet her. Du får vand i båden og skal kunne manøvrere udenom forhindringer. Her begynder du at kunne mærke adrenalinen.

Class IV (Advanced): Intense, uforudsigelige og kraftfulde strømfald kræver præcis styring af båden i turbulent vand. Afhængig af karakteren af floden, kan det med store, uundgåelige bølger og huller eller trange passager kræve hurtige manøvrer. Strømfald kan kræve at man bevæger sig over farlige risici og forhindringer. Vandforhold kan gøre selvredning vanskelig. Gruppe bistand til redning er ofte afgørende. Når du roer kajak kan en stærk “roll” stærkt anbefales.
Her rammer du strømfald, som dem du ser på TV. Som nævnt skal du have erfaring med rul, da det nemt kan ske her.

Class V (Expert): Ekstremt lang, blokeret, eller meget voldsomme strømfald, der udsætter en roer til ekstra risiko. Drop kan indeholde store, uundgåelige bølger og huller eller stejle, overbelastede rutschebaner med komplekse, krævende ruter. Strømfald kan fortsætte i lange afstande og kræve et højt niveau af kondition. Scouting anbefales, men kan være vanskeligt. Redning er ofte vanskeligt selv for eksperter. Korrekt udstyr, omfattende erfaring og praktiserede redningsfærdigheder er afgørende.
På grund af den store vifte af vanskeligheder, der eksisterer uden for Class IV, er Class V en multi-niveau skala. Class 5.0, 5.1, 5.2, osv. Hver af disse niveauer er en størrelsesorden vanskeligere end den sidste. Det vil sige, at gå fra Class 5.0 til Class 5.1 er en tilsvarende størrelsesorden, som stiger fra Class IV til Class 5.0.
Denne flod er alvorlig. Strømfaldet er ikke meget vildere end Class IV, men det er over længere distancer. Du skal være ekspert og have scouted floden før du starter.

Class VI (Extreme and Exploratory Rapids): Denne klassificering er sjældent forsøgt sejlet på og ofte eksemplificere ekstreme vanskeligheder, uforudsigelighed og fare. Konsekvenserne af fejl er alvorlige og redning kan være umuligt. For eksperthold kun og efter tæt personlig inspektion og alle forholdsregler skal tages.
Kort og godt VANVITTIGT! Du kan dø. Simpelthen. Ikke mange ved deres fulde fem tager disse floder. Du frister skæbnen og skal være absolut ekspert.

De fleste roere klare sig fint fra Class II til Class IV. Når du bliver dygtig og erfaren nok, så kan du prøve kræfter med Class V, og det vil sikkert kunne tilfredsstille dig resten af din “karriere”.

Variationer

Klassifikationerne kan variere meget, afhængigt af niveau og erfaring med de roere, der vurderede floden. For eksempel, på den internationale konference 1999 om friluftsliv og uddannelse, en forfatter af en paddling vejledning påpegede, at der er for stor variation i hvad der er omfattet af klasse I betegnelse, og foreslog at gøre yderligere sondringer inden for Class I. Med det mål at levere bedre information til kanosejlere, instruktører førende ture, og familier med små børn. Karakteren af en flod eller hurtig sandsynligvis ændres sammen med niveauet af vandet. Højt vand gør normalt strømfald mere vanskelige og farlige, selv om nogle strømfald kan være lettere ved høje strømme. Ved bølge/oversvømmelse fase kan selv strømfald, som normalt er lette, indeholde dødelige og uforudsigelige farer. Omvendt kan nogle strømfald være lettere med lavere vandstand. Nogle floder med store mængder af hurtigt bevægende vand kan kræve lidt manøvrering, men vil udgøre en alvorlig risiko for skader eller dødsfald i tilfælde af en kæntring.

advanced-elements-logo aqua-marina-logo aztron-logo forward-wip-logo gul-logo brunotti-logo
Sitontop.dk anmeldelser