Dansk webshop - dansk flag Hollands webshop - hollandsk flag

Orange tick ikon 1-3 dg. levering

Orange tick ikon DKs flinkeste service

Sitontop.dk anmeldelser

Hvad er forskellen på en våddragt (neoprendragt) og en tørdragt?

af Martin Linde d. 05-05-2020 23:03

Hvad er en våddragt?

En våddragt, eller en neoprendragt, betyder, at du bliver våd, selvom du har en dragt på.

Og det er der faktisk en rigtig god grund til.

En våddragts funktion er ikke, at holde dig tør, men at sørge for at du ikke bliver kold i vandet.

Våddragten bliver gennemblødt med det samme du kommer i vandet. Det vand den tager ind, og ligger på indersiden af dragten, kommer til. at ligge som et lag isolering mellem din hud og våddragten. Vandet ligger sig i våddragten i små specialkonstrueret luftlommerne. Vandet i luflommerne bliver så varmet op af din kropsvarme. Så du vil være meget varmere end, hvis du ikke havde en neoprendragt på.

Våddragter bruges til mange slags vandsport. F.eks. kajak, SUP, triathlon, dykning, svømning i åbent vand og surfing. Vær dog opmærksom på, at alt efter hvilken sporsgren du dyrker så er der en passende model. Fx skal nogen være tynde omkring arme/skuldre og have god bevægelighed,  hvis det fx er til triathlon.

Udover at holde dig varm, så sørger våddragten også for, at du får ekstra opdrift i tilfælde af at skulle falde i vandet.

Våddragter fås i mange forskellige modeller og tykkelser, der typisk går fra 1 mm til 7 mm. Man kan få våddragter som Full Suit dvs. en heldragt med lange ben og ærmer.
Der fåes, som nævnt, vådragter i forskellige tykkelser. Som hver især kan holde mere eller mindre på varmen. Nogen har våddragter til sommer og vinter. En vinter våddragt vil være alt for varm til sommerbrug.

Hvad betyder de to tal på en våddragt?

Det er vigtigt at bemærke, at de fleste våddragter har to tal du skal forholde dig til - udover størrelsen selvfølgelig.

Det første tal angiver, som regel, tykkelsen på våddragten omkring torsoen. Det andet tal angiver tykkelsen på materialet på arme og ben.

Læg også mærke til, at udover tykkelsen på neoprendragten, så findes der også forskellige variationer af størrelserne. Fx er det ikke bare en Large, men du skal tage højde for om det er en "regulær" Large eller en Tall Large. Der kan være stor forskel på menneskers højde selvom de begge bruger Large i tøj.

Hvad koster en våddragt?

Priserne på våddragte ligger fra 5-600 kr. og op til flere tusinde kroner for dem, som bruger deres våddragt jævnligt eller til sport. Eller bare vil have noget, som er super lækkert.

Køber du en våddragt til mellem 1.000 og 1.500 kr, så er du rigtig godt igang. Vil have noget, som en lækkert i både design, kvalitet, anvendelighed og holdbarhed, så kig lidt mere op omkring de 2.000+.

Hvad er en tørdragt?

En tørdragt har som opgave, at holde dig tør. Så navnet er jo meget passende.

Tørdragten er vandtæt og vil som nævnt holde dig helt tør.

Umiddelbart vil vi ikke anbefale dig, at bruge en tørdragt til sport, men der kan være sjældne situationer, hvor det kan være smart nok selvfølgelig.

Men er det fordi det er koldt, så vælg en vinter-våddragt istedet. Her skal du op omkring 6-7 mm i tykkelsen.

advanced-elements-logo aqua-marina-logo aztron-logo forward-wip-logo gul-logo brunotti-logo